Точно преди една година Бойко Борисов - тогава министър-председател, обеща публично

...
Точно преди една година Бойко Борисов - тогава министър-председател, обеща публично
Коментари Харесай

Новата детска болница остана празно обещание на Борисов

Точно преди една година Бойко Борисов - тогава министър-председател, обеща обществено да бъде издигната нова постройка за бъдещата национална детска болница, а изоставеният срутен скелет в болничното каре на Медицинска академия да бъде съборен. Обеща, че построяването на националната педиатрия ще бъде транспарантно и под контрола на публичен съвет. Това останаха празни обещания, написа Националната гражданска самодейност " За същинска детска болница ". И още веднъж упорства да се приключи договорът за реорганизация, да се разпореди първокласен разбор на детското опазване на здравето и потребностите, да се приготви качествено задание, да се разгласи интернационален конкурс, да бъде определен строител с транспарантна процедура и ясни критерии за качество

Активистите изпратиха в петък отворено писмо до президента Румен Радев, до служебния министър председател Стефан Янев и служебните министри на опазването на здравето Стойчо Кацаров и на районното развиване Виолета Комитова. Те упорстват построяването на Националната многопрофилна детска болница да залегне в Плана за възобновяване и резистентност на България.

И изреждат какво се е случило вместо обещаната детска болница.

На 14 септември 2020 година изпълнителят на публичната поръчка ДЗЗД " Детско здраве "  ( " Главболгарстрой " АД, " ГБС – Пловдив " АД и " Главболгарстрой Интернешънъл " АД) показа на среща, проведена от министерството на опазването на здравето и в наличието на министър Костадин Ангелов, визуализация за реорганизация на остарелия градеж.

Министерският съвет сътвори " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД със 100 млн. лв. капитал, която замести Министерство на здравеопазването като възложител по контракта, само че със същия предмет, техническо задание и условия за новата болница. Най-малко 30 млн. от планувания капитал към този момент са апортирани в новото сдружение, други 50 млн. лева би трябвало да бъдат трансферирани през 2021 година

От бюджета на плана са извадени 1 млн. лева финансиране от Норвежкия финансов механизъм, планувани за планиране. Това понижава опциите за външен надзор върху разходването на средствата.

Не беше основан обещаният Обществен съвет за надзор и бистрота на процеса на основаване на новата болница. Обществената поръчка не е прекъсната, с цел да може да стартира нова с конкурс за планиране на нова постройка. Не е представен обещаваният доста пъти разбор на нуждите на детското опазване на здравето.

Гражданската самодейност изяснява, че от информация, получена по реда на Закона за достъп до социална информация, излиза наяве, че основното изпитание на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД е да резервира към този момент подписания контракт с изпълнителя.

" Договорът за реорганизация на остарелия градеж е юридически парадокс. Според мненията на Министерство на регионалното развитие съществуващата структура няма непрекъснат градоустройствен статут в настоящия от 2011 година обстоен организационен проект и де факто е очакван за унищожаване. Това значи, че плановете и разрешението за градеж не могат да бъдат утвърдени и договорът е незабележим ", споделят още деятелите.

" Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД планува да унищожи и да преизгради 9 от 12-те етажа върху старите, близо 40-годишни, основи, като резервира съществуващия тип на структурата.

Възложена е нова градивна експертиза на градежа, само че резултатите от нея са незнайни, споделят от самодейността. Според тях " пренебрежението към здравето на децата на България е продължаващо с десетилетия закононарушение ".

" Поради разпокъсаността на водещи детски клиники с национално значение мултидисциплинарен метод, сложен метод към болното дете и фамилията е на процедура неосъществим. Много фамилии са принудени да търсят дарения, с цел да лекуват децата си в чужбина, тъй като тук не са намерили нужната сложна грижа, а процедурите за финансиране през НЗОК са тромави и дълги. Нелепото решение зарязан градеж да покрива най-високия стандарт в педиатрията за идващите 50 години изгуби на детските медицински експерти, само че най-много българските деца и следващите 3 години в очакване за детска болница ", се споделя в известието на самодейността.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР